˜Ï ãØáÈ:
6250
|
ÊÇÑíÎ:
۱۳۹۲/۱۰/۲۱
|
ÓÇÚÊ:
۱۳ : ۳۹
تحلیل اقتصادپرس از افزایش تسهیلات ساخت و خرید مسکن؛
اثرات کوتاه مدت افزایش وام مسکن در رونق بازار/ کارشناس مسکن : هشدار درباره شوک دوباره قیمتها/ اقتصاد پرس
در چند سال گذشته افزایش جمعیت و بالا رفتن قیمتها سبب شده تا خرید خانه برای بسیاری از ایرانیان به رویایی دست نیافتنی تبدیل شود.
گروه اقتصاد برهان: دولتهای نهم و دهم با ساخت مسکنمهر سعی کردند تا رویای خانهدار شدن اقشار کمدرآمد را محقق کنند که متاسفانه این طرح نیز به طور 100درصد به اهدف اولیه خود نرسید؛ به طوری که با توجه به زیر سوال رفتن کیفیت سازههای مسکنمهر و تحویل نشدن آنها در موعد مقرر،بسیاری از شهروندان ترجیح دادند برای خرید خانه از وام مسکن و تسهیلات موسسات مالی و اعتباری استفاده کنند.
در چند سال گذشته و با افزایش قیمت ملک و زمین به ویژه در شهرهای بزرگ شاهد کاهش ارزش وامهای اعطایی برای خرید و یا ساخت مسکن بودیم؛ بهگونهای که با مبالغ وامهای اختصاصی تنها میشد 3 تا 4 مترمربع مسکن خریداری کرد. در چند روز گذشته مسوولان اقتصادی دولت تدبیر و امید تصمیم گرفتند وام مسکن را افزایش داده وبه متقاضیان مبلغ 35 میلیون پرداخت کنند. همچنین برای زوجهای جوانی که از تاریخ 17دی ماه ازدواج میکنند،مبلغ 50میلیون تومان به عنوان وام مسکن در نظر گرفته شده است؛ مبلغی که با آن میتوان 7تا 10 مترمربع مسکن خریداری کرد.
به اعتقاد اقتصاددانان، مسکن نقش بسیار مهمی در نوسانات اقتصادی دارد.به گفته کارشناسان، مسکن به شدت وام محور است و تغییرات نرخ بهره و اعتبارات اعطایی اثر قوی و تعیینکننده بر تقاضای مسکن دارد.
هرچند باید گفت این موضوع در اصل پدیدهای منفی محسوب نمیشود، اما با توجه به اینکه عرضهکنندگان و انبوهسازان به دلیل امکانات مالی که در اختیار دارند، میتوانند از طریق مشارکت و پیشفروش این بازار را در دست بگیرند، بنابراین میتوان مدعی شد مواردی نظیر نرخ بهره، ضامن، مدت زمان بازپرداخت اقساط وارزش آن در مقابل قیمت هر مترمربع مسکن و... سبب شده تا درصد کمی از مردم برای دریافت وام از خود تمایل جدی نشان دهند.
با این حال، در نظام بانکی ایران بارها شاهد تغییرات مقررات وام مسکن بودهایم که محدودیت شدید اعطای وام سبب شده برای مدت زمان کوتاهی ارزش مسکن در نوسان باشد. اکنون و با افزایش میزان وام مسکن در شرایط تورمی موجود، اعطای تسهیلات مسکن با توجه به بلندمدت بودن و نرخ سود دریافتی میتواند نقدینگی را در بازار به میزان چشمگیری افزایش داده و حتی موجب بالا رفتن غیرمنطقی تورم نیز شود.
در این میان عدهای از کارشناسان حوزه مسکن بر این باورند که افزایش وام،سبب رونق بازار میشود. بیتالله ستاریان در این باره میگوید: افزایش مبلغ وام مسکن در شرایط فعلی بسیار مناسب است و به حتم منجر به افزایش تولید مسکن و رونق بازار میشود.
وی خاطرنشان کرد: این افزایش در حالی اتفاق افتاده که بر اساس آمارهای منتشر شده در چند ماه گذشته،مسوولان بانکها اعلام کرده بودند منابع بانکی موجود جوابگوی افزایش مبلغ وام نیست، اما به نظر میرسد منابع تامین شده وبا توجه به نیاز سالانه به 1.5 میلیون مسکن در آیندهای نزدیک شاهد ساخت و سازهای بیشتر در کشور خواهیم بود.
این کارشناس تصریح کرد: افزایش مبلغ وام مسکن تاثیری بر افزایش قیمت خانه ندارد و شاید این امر دلیل رونق بازار مسکن در خرید و فروشها شود.
اثرات کوتاه مدت افزایش وام مسکن در رونق بازار/ کارشناس مسکن : هشدار درباره شوک دوباره قیمتها/ انتهای متن/
ÇäÊåÇí ÎÈÑ /
اندیشکده برهان